Een stoer team heeft vorige week gesproken over hun functioneren in Coronatijd.
Ik faciliteer de teamdagen, de deelnemers gaan de diepgang met elkaar aan.

Groeien in Coronatijd
Het gaat goed met het bedrijf, er is sprake van exponentiële groei. Hierdoor wordt er veel ‘hands on’ gewerkt, problemen worden meteen opgelost. Er wordt minder overlegd want er is weinig tijd. Daarbij wordt er meer thuisgewerkt door de coronamaatregelen.
Teamleden zeggen: ‘de verbinding is zoek, het is ieder voor zich, de positieve energie in het team verdwijnt en ik word er moe van’.

Snelle oplossingen of reflectie?
Wij mensen zijn ‘hardwired’ op gevaar. Dat betekent dat wanneer onze veiligheid of voortbestaan in het geding komt dan gaan we in de overlevingsstand. Snel en oplossingsgericht handelen. De angst voor controleverlies maakt dat we veel regels en procedures gaan maken. Zoals bijvoorbeeld nu in coronatijd, snelle besluiten, snelle oplossingen en heel veel regels. Het is goed dat we dat kunnen. Het nadeel is dat we deze ‘kramptoestand’ op langere termijn fysiek en mentaal niet vol houden, we verliezen er namelijk veel energie door.

Een ander nadeel is; de werkelijkheid is vaak ingewikkelder dan in eerste instantie lijkt en niet alles is met ‘quick fixes’ op te lossen. We hebben ook nog een ander deel van ons brein nodig waarmee we complexe situaties kunnen overzien en in de toekomst kunnen kijken. Om dit deel van ons brein te laten werken is rust en reflectie nodig.

Teamontwikkeling als energiebron
Dit team kiest voor reflectie en diepgang, onder begeleiding van HensTraining. Allereerst wordt duidelijk wat ieders valkuilen zijn als er stress is. Deze openheid biedt weer ruimte aan vertrouwen. Ten tweede focust het team zich nu beter op de oorspronkelijke doelstellingen. Door deze focus ontstaat ruimte voor leren en ontwikkelen. En dus voor de nodige innovaties om de veranderingen en de groei aan te kunnen.

De conclusie is, deze dagen brengen ruimte voor verbinding, vertrouwen en nieuwe focus. Het team voelt zich weer vitaal, teamontwikkeling blijkt een energiebron!

Wat doet jouw team bij stress? Is jouw team vitaal?
Teamontwikkeling bij HensTraining voor meer informatie: https://www.henstraining.nl/why-how-what/

# teamontwikkeling # vitaliteit # verbinding # vertrouwen # samenwerking # teambuilding # energiebron # leren en ontwikkelen